Cikkek

Tóth Gábor

A B12 vitamin – az idegek egyik védelmezője

A B-vitamin család tagjai a vízben oldódó vitaminok közé tartoznak. A feleslegesen bevitt mennyiség a vizelettel távozik, ugyanakkor szükséges a megfelelő napi B-vitamin bevitel is, ellenkező esetben könnyen elfogynak a szervezet raktárai is, és hiányállapot léphet fel. A B-vitamin család egyik legfontosabb és bizonyos értelemben rendhagyó tagja a B12 vitamin.

Feladatai

A B12 vitamin centrumában egy atom kobalt helyezkedik el. A kobalaminok koenzim formájában kapcsolódnak be a fehérjék, a szénhidrátok és más nitrogéntartalmú anyagok anyagcseréjébe. A B12 vitamin a vörösvérsejtek érésekor is szükséges, valamint a sejtosztódáshoz, a sejtek örökítő anyagának, a DNS molekulának a szintéziséhez is nélkülözhetetlen. Együttműködik a folsavval, illetve homociszteint metioninná (fontos aminosav) alakítja; mindkettő szükséges a vörösvérsejtek meg a bélhámsejtek termeléséhez is. Az emberi szervezetnek „saját”, humán cianokobalaminja van, amely szerkezetében eltér egyéb hasonló (pl. élesztőben, algában található) vegyületektől.
Cianokobalamint a növények gyakorlatilag nem tartalmaznak, kivéve a tejsavasan erjesztett formák (savanyított káposzta, kovászos uborka, stb). Állati eredetű termékek tartalmazzák (hús, hal, tej, tejtermékek, máj, kagyló). A napi szükségletet felnőttek számára 2 mikrogramm, gyermekeknek 1 körüli, terheseknek, szoptató kismamáknak és időseknek 2,6 mikrogrammot kell bejuttatni a szervezetükbe. A húst fogyasztók étrendje napi 5-30 mikrogrammot tartalmaz, ami bőven fedezi a szükségletet. A kobalaminok felszívódási vesztesége jelentős lehet (75%), ezzel a bevitelkor számolni kell. A B12 vitamin kismértékben képes raktározódni a májban, ezek azonban hamar kiürülnek, különösen gyermekek esetében. A hiányállapot tünetei eleinte még nem nyilvánvalók, mire azok lesznek, már súlyos vérszegénység, idegrendszeri tünetek is megjelenhetnek, melyek esetenként nem visszafordíthatók. Kiemelten vegetáriánusoknak és vegánoknak, nagyobb szellemi és fizikai terhelés alatt lévőknek ajánlható a kiegészítés.

Felszívódása

A kobalaminok a gyomor- és a vékonybél-nyálkahártya által kiválasztott glikoproteinhez (intrinsic faktor) kapcsolódva szívódnak fel. Ha e faktor hiányzik, a táplálékban jelen levő vitamin nem tud bejutni a szervezetbe. A vastagbélben élő egyes baktériumok jelentékeny mennyiségű B12-vitamint termelnek ugyan, ez azonban a vastagbélből nem vagy csak igen kis mennyiségben szívódik fel. A cianokobalaminok egy gyomor által termelt fehérje, az ún. intrinsic faktor segítségével tudnak felszívódni a vékonybél végső szakaszából. A B12 vitamin rossz felszívódásának leggyakoribb oka tehát az intrinsic factor hiánya, ami genetikai okokra, autoimmun folyamatra vagy gyomorműtétre (a gyomor egészének vagy egy részének eltávolítása) vezethető vissza. Idősebb korban a kevesebb gyomorsav is hátrányos lehet, ekkor a B12 vitamin felszívódás is nehezebb, ezért fokozottan gondoskodni kell a beviteléről. A savcsökkentő gyógyszerek használata, a gyomor Helicobacter pylori-fertőzése vagy gyulladása illetve hasnyálmiriggyel kapcsolatos problémák is hiányhoz vezethetnek, de bélparaziták jelenléte esetén is megnő a szükséglet.

Hiánytünetek

A vörösvérsejtek a leggyorsabban osztódó sejtek egyike, a hiánytünetek is itt jelenhetnek meg először. A B12-vitamin hiánya vészes vérszegénységet, az idegrendszer károsodását, a gyomor- bél rendszer működési zavarát idézi elő. Nagy folsavbevitel (B9-vitamin) átmenetileg elfedheti a B12-vitaminhiány következményeit. Erre különösen a vegetáriánusoknak kell figyelni, akiknek a folsavbevitelük az étkezési szokásaik miatt magas. (A vérszegénység kialakulhat a B12 hiány, a folsavhiány és vashiány miatt is.

Kedélyállapot és vitaminhiány

Egyes kutatások szerint a depresszió közvetlen oka az ingerátvivők (szerotonin és norepinefrin) csökkenése az agy meghatározott részeiben. A gyomor-bélrendszeri gyulladások, az irritabilis bélszindroma, a colitis ulcerosa, a metabolikus szindróma (magas vérnyomás, magas vérzsírszint és cukorbetegség együttes előfordulása), a cukorbetegség, a cardiovascularis, valamint cerebrovascularis betegségek, az elhízás az autoimmun gyulladások (rheumatoid arthritis, a lupus erythematosus,a sclerosis multiplex) sokszor kapcsolódnak depresszióval és szorongással. A gyulladásos folyamatokat a jó bélflóra csökkenthetik. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásuk révén kedvezően befolyásolhatják a depresszió tüneteit. Ezen kívül a B-vitaminok bevitele javíthatja az idegsejtek szénhidrát-anyagcseréjét. A magasabb homocisztein- és alacsonyabb B9-vitamin- (folsav) szint idős korban fokozza a depresszió kialakulásának kockázatát. A B6-vitamin, B9-vitamin és B12-vitamin bevitele a homociszteinszint csökkentésével együtt fokozhatja a szokásos antidepresszáns kezelés hatását idős korban. Jól ismert a B12 vitamint is tartalmazó „B-vitamin koktél” előnyös hatása a pszichiátriai betegek egy részénél, valamint depresszióban szenvedőknél.