Cikkek

Turcsák Katalin

Fehérjék

A fehérjék olyan makrotápanyagok, melyek elsősorban a szervezet sejtjeit építik, valamint energiát szolgáltatnak (1 gramm fehérje = 4 kcal) a test számára. A fehérjék aminosavakból állnak, testünk felépítésében 20 aminosav vesz részt. Egyes aminosavakat a szervezetünk maga is előállít, azonban 9 aminosavat csak az élelmiszerekből tudunk magunkhoz venni, ezeket nevezzük esszenciális aminosavaknak. Azok az élelmiszerek, amelyek megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, teljes értékű (=komplett) fehérjeforrások. Ilyenek a tej, tejtermékek, húsok, halak és a tojás. A növényi eredetű fehérjék bizonyos esszenciális aminosavakat nem tartalmaznak elegendő arányban, ezért vegán étrend esetén különösen fontos a megfelelőn összeállított étrend. A napi energiabevitel 12-15%-át kell, hogy fehérjék adják. A fehérjék szerepe a szervezetben igen sokrétű, sejtek, enzimek, hormonok és immunanyagok alkotói, továbbá részt vesznek bizonyos anyagcsere-folyamatok szabályozásában. Testünk mintegy 20%-át teszik ki, ezért a teljes értékű fehérjefogyasztás fontos, kiváltképp növekedésben lévő gyermekek és serdülők esetén.