Cikkek

Tóth Gábor

Fokhagyma

A konyhában sokszor használunk a fokhagymát az ételeink ízesítésére illetve ízkiemelésre. Több mint hatvan éve Cavallito amerikai kutató vonta ki először a fokhagymából azt az olajat, amely az allicin nevet kapta. Az allicin számos mikroorganizmus ellen hatásos, némelyik ellen hatásosabb a penicillinnél is.

Emésztőrendszeri zavarok, gyomor- és bélpanaszok ellen is hatásos. Több vírus ellen is kimutatták a hatékonyságát: bélhurut, májgyulladás, herpesz esetében alkalmazható. Influenzavírus ellen akkor hatásosabb, ha már a megbetegedés előtt alkalmazzák.

Az allicin nevű vegyület a szervezetben szulfénsavra bomlik le, mely a szabadgyökökkel rendkívül hatékonyan reagál.

A frissen nyomott fokhagyma természetesen több allicint tartalmaz, mint a tartósított típusok. Az allicin olyan anyagokra bomlik le, melyek még mindig hasznosak lehetnek. Tehát nem a magas antioxidáns-tartalom, hanem a fokhagyma felvágásakor vagy préselésekor keletkező hidrogén-szulfid eredményezi a jótékony hatást, ugyanakkor a feldolgozott és megfőzött fokhagyma elveszíti azon képességét, hogy hidrogén-szulfid képződjön belőle. Általánosan, szívet védő tulajdonsága a fokhagymakészítményeknek is van, de a friss fokhagyma kedvező hatása sokkal jobban érvényesült a kutatásokban.

Nátha

A nátha első jeleire a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás a fokhagymakúra megkezdése. A fokhagyma kénvegyületei erősítik az immunrendszert, és segítenek leküzdeni a fertőzéseket. A fokhagymában éppen a kellemetlen szagú vegyületek gyógyítanak. A felső légúti megbetegedések ellen nyersen, vagy forrázva, összetörve, citrommal (és annak tisztított héjával), mézzel elkészítve ajánlható köhögés és hörghurut ellen.

A szív védelme

A fokhagyma régóta ismert értisztító. A vérnyomás csökkentése mellett segít az érelmeszesedés megelőzésében is, értágító, gátolja a vérlemezkék összecsapódását és védhet a stroke ellen. A hatás hátterében az áll, hogy a fokhagyma poliszulfidjai hidrogénszulfid kibocsátására késztetik a vörösvértesteket, amelynek simaizom-lazító hatása van. Ennek következtében a vérerek fala ellazul. Az erek ellazulása első lépésben csökkenti a vérnyomást, és szívvédő szerepet játszik. Tudósok kimutatták, hogy ez a hatás már két gerezd elfogyasztásakor tapasztalható. A fokhagyma támogatja a koleszterinszint szabályozását is. Nemcsak a friss fokhagyma hatásos, de a fokhagymakivonat is. Egy kutatás szerint a fokhagyma és a halolaj megfelelő kombinációja rendkívül hatásos a koleszterin- és a trigliceridszint csökkentésében.