Cikkek

Turcsák Katalin

Szénhidrátok

Az emberi test működéséhez energiára van szükség, melyhez az élelmiszerekből származó különböző tápanyagokkal jutunk hozzá. Három energiát adó tápanyag van: a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok. Egy gramm szénhidrát 4 kcal energiát hordoz. Szerkezetük szerint két csoportra oszthatók: egyszerű- és összetett szénhidrátok. Az egyszerű szénhidrátok (=cukrok) gyors felszívódású, édes ízű vegyületek, melyek vízben oldódnak. Az összetett szénhidrátok ellenben lassan szívódnak fel, nem édesek és vízben sem oldódnak. Egyszerű szénhidrátok a szőlőcukor (glükóz), gyümölcscukor (fruktóz), tejcukor (laktóz), répacukor (szacharóz) és malátacukor (maltóz); míg a keményítő és a rostok összetett szénhidrátok. A hazai és a nemzetközi táplálkozási ajánlások szerint energiaszükségletünk 55-60%-át javasolt szénhidrátokból fedezni, vagyis legfőbb energiaforrásaink. A napi cukorbevitel ne haladja meg az energiabevitel 10%-át, ami elsősorban gyümölcsökből és ne hozzáadott cukorból származzon. Az étrendben részesítsük tehát előnyben az összetett szénhidrátokat tartalmazó teljes kiőrlésű gabonákat, zöldségeket, hüvelyeseket és gyümölcsöket.