Cikkek

Turcsák Katalin

Tej és tejtermékek

A tej és tejtermékek számos értékes tápanyagot – fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok – tartalmaznak, melyekre a szervezetnek szüksége van. A tej fehérjéi teljes értékűek, mivel az összes esszenciális aminosavat megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák. A tejzsír a legkönnyebben emészthető zsiradéktípus, a tejcukor (laktóz) pedig segíti bizonyos ásványi anyagok felszívódását. Számos vitamin és ásványi anyag található bennük, melyek közül legfontosabbak az A-, D-, E-, K-, B-vitaminok, valamint a kalcium és a foszfor. A tej és tejtermékek mennyiségileg és minőségileg is a legjobb kalciumforrásoknak számítanak, melyet D-vitamin és laktóz tartalmuknak, továbbá az ideális kalcium-foszfor arányuknak köszönhetnek. A tej és tejtermékek az egészséges étrend részei, minden korcsoport számára ajánlottak – különösen a növekedésben lévő gyerekeknek az erős fogak és a megfelelő csonttömeg kialakulása érdekében. Naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő (elsősorban zsírszegény) tejterméket javasolt fogyasztani. A laktózérzékenyeknek sem kell lemondaniuk erről az élelmiszercsoportról, mert széles választékban kaphatók laktózmentes termékek is.