Cikkek

Turcsák Katalin

Vitaminok

A vitaminok a mikrotápanyagok közé sorolandó biológiailag aktív, szerves vegyületek, melyek a test működéséhez nélkülözhetetlenek. Nagy részüket szervezetünk nem képes szintetizálni, így azokat az élelmiszerekből kell bevinni. Két nagy csoportra oszthatók: vízben-, illetve zsírban oldódó vitaminokra. A vízben oldható vitaminok a B1-, B2-, B6-, B12-, C-vitamin, niacin, folát, biotin és pantoténsav. Jellemzőjük, hogy csak rövidtávon tudnak raktározódni, ezért folyamatos pótlásukra van szükség. Általában hőérzékenyek, ezért érdemes kerülni a hosszan tartó, magas hőmérsékletű főzést, sütést. A zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) a szervezetben raktározódnak, emiatt elégtelen bevitel esetén hiányuk fokozatosan alakul ki, azonban étrend-kiegészítő szedése mellett túladagolásuk is előfordulhat. Az egyes vitaminok szerepe eltérő és rendkívül szerteágazó. Többek között részt vesznek a vérképzésben, anyagcsere szabályozásában, immunvédekezésben, enzimek működésében, csontfejlődésben. Forrásaik vitamin típusonként különböznek, de változatos, vegyes táplálkozás eseten gyakorlatilag szinte mindegyik vitaminokhoz kielégítő mennyiségben hozzájutunk, kivételt képez a D-vitamin, melyet időszakosan (ősztől tavaszig) pótolni szükséges.